Bark

Stockmätning
Idag betalas i stort sett alla sortiment exklusive bark. Vid inmätning är normalt virket obarkat och mätresultatet blir inklusive bark. Vid stockmätning ger mätramen diameter på bark och måttet under bark erhålls genom avdrag för
dubbel barktjocklek (barkavdrag). Barkavdraget bestäms efter bedömning av barktypen, genom beräkning enligt särskilda barkfunktioner för respektive barktyp. När mätningen sker med mätklave, s k manuell diametermätning, bestäms barkavdraget genom bedömning av barktjockleken. Vid travmätning bedöms en barkavdragsprocent som grundar sig på den genomsnittliga barktjockleken.

På tall används barktyperna tjock, mellan och tunn bark. För gran används bara en barktyp. Barktypen bedöms på området mellan 5-30 cm från stockens toppända (grönt på bilden).

Barktjockleken varierar mellan olika trädslag och delar av stammen. En del trädslag som tall och vårtbjörk bildar skorpbark på nedre delen av stammen och dubbel barktjocklek i brösthöjd kan i vissa fall uppgå till 80-100 mm. På en stocklängd har man normalt passerat den värsta skorpbarken och är nere på 20-25 mm.  Toppstocken är däremot mycket tunnbarkig, ofta ned mot 5 mm.

För att beräkna barkavdrag hos sågtimmer används funktioner av typen Y=a + bX, där Y= dubbel barktjocklek i mm, X= toppdiameter på bark i mm, samt a och b konstanter. För tall finns funktioner för 13 områden och tre tjockleksklasser och för gran finns funktioner för 11 områden utan uppdelning på tjockleksklasser. Funktionerna finns i VMR 1-99 bilaga 1. Om sågtimmerfångsten vid en mätstation kommer från områden med olika barkegenskaper kan mer än en barkfunktion per trädslag behöva användas.

I tabellen anges som exempel barkfunktioner för Kalmar län.
Tall barktyp: tjock
Barkfunktion: 1,71+0,0671x
Ex. rotstock diam 30 cm ger dubbel barktjocklek: 1,71+0,0671x30 = 21,8 mm.
Barkens volym är ca 8% av hela stocken
Tall barktyp: mellan
Barkfunktion: 4,17+0,0344x
Ex. mellanstock diam 22 cm ger dubbel barktjocklek: 11,7 mm
Barkens volym är ca 5% av hela stocken
Tall barktyp: tunn
Barkfunktion: 2,50+0,0231x
Ex. toppstock diam 14 cm ger dubbel barktjocklek: 5,7 mm.
Barkens volym är ca 3% av hela stocken
Gran
Barkfunktion: 3,18+0,042x
Ex. rotstock diam 30 cm ger dubbel barktjocklek: 15,8 mm
Barkens volym är ca 6% av hela stocken
Ex. mellanstock 22 cm, 12,4 mm och ca 5%
Ex. toppstock 14 cm, 9,1 mm och ca 5%

Travmätning
Vid travmätning är barken en av de variabler som används för omräkning av travad volym till fastvolym under bark. Man uppskattar barktypen i medeltal för stockarna i traven och väljer en av fem barkklasser. Därefter bedöms ett procentuellt barkavdrag enligt följande tabell.

Barktyp Barkavdrag %
Extremt tunn bark -4
Tunn bark (hög andel glansbark) -5
NORMAL BARK -6, -7, -8
Tjock bark (hög andel skorpbark) -9
Extremt tjock bark -10, -11, -12