Kvistar på gran

Timmerstocks kvistighet har betydelse vid bedömning av kvalitetsklass. Både kvisttyp och kviststorlek kan påverka klassningen. Bedömningsområde för kvist är hela stocken.

Kvisttyp. På gran tas endast hänsyn till om det finns sprötkvist. Råkvist, torrkvist och, barkringskvist benämns som annan kvist. Bestämning av kvisttyp skall göras i nivå med stockens mantelyta. 

Antal kvist. Antalet kvistar på stocken är numera obegränsat.

Kviststorlek. Mätning av kvists diameter skall ske i samma snitt som gäller för bestämning av typ, dvs i nivå med stockens mantelyta. Det är kvistens största diameter som räknas. Till kvisten räknas kärna och omgivande mörk ved. På otydliga kvistar underlättas mätningen om man utgår ifrån avgränsande årsring på kvistens ovansida och följer denna till undersidan. På barkdragande kvistar räknas barken in i kvistdiametern.

Kvistar och barkdragande lyror som är helt belägna inom 2 dm från stocks ena ände är tolerans och påverkar inte klassningen. Den synliga delen av kvisten kapad jäms med mantelytan, måste då i sin helhet få plats inom 20 cm. Gäller även sprötkvist som kan fortsätta långt nedåt i stocken.

Maxstorlek för kvist på grantimmer
Grantimmer Klass 1 Klass 2
Kvisttyp  max 60 mm oavsett kvisttyp Sprötkvist max 120 mm
annan kvist obegränsat

Sprötkvistar
Sprötkvisten är starkt uppåtriktad, minst dubbelt så lång som den är bred.  Den sneda riktningen i stammen gör att den får en starkt oval form. Även små sprötkvistar blir därför snabbt för stora för klass 1. Sprötkvistar är ofta omgivna av bark.