Kådhaltig ved

I kådhaltig ved är cellernas hålrum fyllda med flytande hartser, kåda. Vid virkesmätningen skiljer man på kådhaltig ved i kärnan som benämns kådved och kådhaltig ved nära mantelytan som kallas törved. Den senaren är orsakad av törskatesvamp eller barkskada.

I VMR 1-07 är kådhaltig ved tillåten i samtliga timmerklasser. Begränsningar kvarstår i rotstock och faner. Kådhaltigt virke har mycket god rötbeständighet men är svårt att limma, slipa och ytbehandla. Därför betraktas det som ett kvalitetsfel. 

Kådhaltig ved i rotskäret, kådved
Felet drabbar ofta grova rotstockar i gamla tallar som annars skulle kunnat ge högklassigt snickerivirke. Man har svårt att förklara varför det uppkommer men bildas antagligen som skydd mot nedbrytningen av den äldre kärnveden. 
Kådhaltig ved orsakad av barkskada
Fet ved bildas om stammen skadas och barken flängs av. Det är tallens naturliga skyddsmekanism  mot rötsvampar som lätt angriper bar ved. Kådan innehåller även svampgiftet pinosylvin.  
Kådhaltig ved orsakad av törskatesvamp, törved
Törved uppkommer till följd av svampangrepp i området med glansbark i tallens krona. Normalt växer svampen så småningom runt stammen och skär av näringstransporten så kronan över angreppet dör.