Klykor

En klyka uppstår när man kapar en stam som är delad. Ofta har de båda stamdelarna olika grovlek. Den grövre kallas då huvudstam och den klenare klykben. Klykbenets diameter skall uppgå till minst 1/3 av huvudstammens diameter, i annat fall betraktas klykbenet som en kvist. Huvudstam och klykben kan ha olika längd.

Öppen klyka
Hos en öppen klyka är det luft mellan huvudstammen och klykbenet. Sådan klyka får inte ingå i sortiment såvida inte klykbenets höjd understiger gränsen för tillåten kvistlängd.

Sluten klyka
I en sluten klyka är huvudstam och klykben sammanväxta utan mellanrum. Det får förekomma bark mellan stamdelarna men inte luft. Det kan också vara så att endast dubbel märg i stockänden visar att det är en sluten klyka. Sluten klyka i stocks toppända är leveransgill i sågtimmerstock om inte kvarvarande bark når ut till mantelytan på någon sida.

Tvärkapad sluten klyka får förekomma i massaved men inte i sågtimmerstock. Om klykbenet är mindre än 1/3 av huvudstammen så räknas det som kvist. Kvisthöjden beräknas då på en utjämnad mantelyta. Om stocken skall vara tillfredsställande kvistad är största kvisthöjd 4 cm vid kvistdiameter över 3 cm. Den utjämnade mantelytan tillåter dubblerad kvisthöjd (4 cm x 2 = 8 cm). Huvudstammen måste vara större än 3 x klykbenets diameter, i exemplet 24 cm, annars gäller regeln för sluten klyka ovan.

Lämpligt tillredd sluten klyka får förekomma i sågtimmerstock. Det är lämpligt att aptera så den kommer nära stockens grova ände. Vinkeln mellan klykbenets kapsnitt och huvudstammens längdaxel får vara högst 45 grader.

Vidväxt stamdel i rotända liknar en klyka eller sprötkvist men är en annan stam som omslutits av huvudstammen. Ofta har bistammen ganska liten diameter som på bilden. Vidväxt stamdel tolereras om den är mindre än 1/3 av huvudstammens diameter, oberoende av hur högt på rotstocken den kommer ut.