Till startsidan Aptering med skördare 1  2  3  4  5  6 

Till aptering4. Arbetssituation

Alla moderna skördare är konstruerade för att ge föraren möjlighet att arbeta effektivt och uppnå aptering som ligger nära det optimala. Möjligheten att både kunna överblicka beståndet och arbeta på nära avstånd från förarplatsen, samt ha ett bra datorstöd är faktorer som väsentligt påverkar resultatet.

Avstånd till trädet. Stort avstånd gör det möjligt att överblicka större del av stammen som skall fällas. Litet avstånd underlättar föraptering av första stocken.

Sikten. Ljusförhållandet varierar hela tiden och därmed möjligheten att se kvalitetsgränser på stammen. Det är stor skillnad på utseende mellan en torr och solbelyst stam jämfört med en blöt under en mulen och disig dag. Kontrasten mellan sol- och skuggsida kan också göra det svårt att bestämma kvalitetsgränser.
Ljuset växlar också med årstiden och solens höjd över horisonten. Vid körning i mörker med artificiellt ljus minskar den belysta delen av stammen och kontrasten mellan ljus och skuggsida blir större. Särskilt svårt kan detta bli om det är snö på marken.

Maskinens konstruktion och förarhyttens placering har betydelse för sikten. På vissa skördare är förarplatsen placerad långt från kranen, vars pelare skymmer mycket av arbetsområdet. På andra maskiner är förarplatsen placerad i anslutning till kranpelaren så denna inte skymmer alls. Vissa hytter har skymmande detaljer som en stor vindrutetorkare mitt i synfältet.
Siktproblem orsakas också av reflexer i fönster och att de snabbt nedsmutsas av oljedimma från kedjesmörjningen. Vid mörkerkörning inverkar typ av strålkastare och deras placering.

Specialkörning. Aptering av fällda och kvistade fröträd i en föryngring kan vara svårt att aptera. Jämfört med ståndskog är mindre del av mantelytan synlig och det blir svårare att överblicka hela stammen. Kvisttyp och kviststorlek är svårare att se när kvistarna är avsågade med motorsåg. Det är därför viktigt att fällaren kan hjälpa till med apteringen. Vid god kvalitet eller dolda skador bör rotstockens kapställe märkas ut av fällaren. Korta torrkvistar som inte skadar föryngringen vid upparbetning bör lämnas kvar. Maskinföraren har då lättare för att bedöma stammens kvalitet. Lämna en nästan avsågad kviststump på grova torr- och råkvistar som ger klass 4. Kvistknivarna tar lätt bort kvisten men föraren ser att där finns en viktig kvalitetsgräns.

Till aptering 5 Apteringssteg