Till startsidan Barrtimmer

Till sortimentSortimentskrav

Baskrav (SKSFS 
Sågtimmerstock ska:

Baskrav (VMR)
Sågtimmerstock ska:

 

Volymmätning
Sågtimmerparti som vid mätningen indelas i mer än en kvalitetsklass ska stockmätas. Stockmätning innebär att alla stockar mäts och granskas var för sig. Volymmätningen sker genom toppmätning, topprotmätning eller sektionsmätning. 

Minimidiameter varierar mellan olika prislistor. Vid inmätningen registreras stockar ned till 10 cm ub. För gran är största diametern (i rotskäret) satt till 75 cm, därutöver vrakas stocken. Ibland tillämpas prisavdrag för stockar över 60 cm. 

Minsta längd är 31 dm, därefter längder i intervall om 3 dm upp till 55, i undantagsfall även 58 och 61 dm. Minsta tillåtna längd på sågutbyte vid utbytesförlust (t ex krök) är 28 dm. Överlång stock registreras som maxlängd + 2 dm. Andra längder och intervall kan förekomma hos vissa köpare.

Sågcylindern
Definitionen av sågcylinder är en cylinder motsvarande stockens toppdiameter minus en cm. Syftet är att skapa en viss tolerans för ytliga fel på stockens mantelyta, samt för mindre krökar.

Volymbehandling
Virkesmätaren kan göra nedsättning av diametern om stocken är behäftad med fel när den levereras. Enligt VMR 1-07 tillämpas nedsättning endast för tall och volymfelen öppen lyra, barkdragande lyra, rotveck och mekaniska skador som medför att en oskadad sågcylinder inte får plats i stocken. Nedsättningen sker alltid med 1 cm och stocken behåller sin kvalitet.

Avkortning tillämpas inte längre i barrsågtimmer.

Kvalitetsbehandling. Stockens kvalitet bestäms  med ledning av de kvalitetsegenskaper som framträder synliga på stockens mantelyta och i dess ändytor. Om stockens läge på transportör eller underlag ej är avsiktligt styrt får bedömningen göras på stockens synliga del. Fel av typen lyror och sprickor som ej berör sågcylindern, liksom stockens sågningsläge, påverkar inte bedömningen. Ej heller skall misstanke om dolda fel påverka klassningen.

Kvalitetsklasser. Sågtimmer indelas i 4 kvalitetsklasser för tall och 2 för gran. Klasserna är satta utifrån tänkt användning för det färdiga virket. Tanken är att man redan vid apteringen i skogen skall börja sortera fram virke som lämpar sig för olika ändamål.

Behandlingstabell för tall. De viktigaste variablerna vid kvalitetsbehandling av en stock är sammanställda i tabeller för tall och gran. Förklaringar och kommentarer under länkarna. 

Behandlingstabell för gran.

Tolerans

Behandling för avverkningsskada. Med avverkningsskada avses fäll- eller kapspricka samt dubbskada. Reglerna för partivis mätning/bedömning av avverkningsskador syftar i första hand till att påverka utvecklingen av avverkningsmaskiner i sådan riktning att skador på virket minimeras. Sågtimmerparti skall behandlas för sprickor uppkomna i samband med avverkningen och för dubbskador.

Till aptering